In het powerlifting wordt gestreden over drie onderdelen: kniebuigen, bankdrukken en deadliften. Ieder wedstrijdonderdeel kent drie beurten. Het totaal van de hoogste geldige beurten van alle onderdelen is bepalend voor het wedstrijdtotaal. Bij al deze onderdelen wordt een indrukwekkend aantal kilo’s getild. Van alle haltersporten is het powerliften dan ook de meest veeleisende sport. In tegenstelling tot het gewichtheffen, waarin techniek het allerbelangrijkste is, gaat het bij powerliften in de eerste plaats om pure kracht.

De Nederlandse powerlifingbond organiseert nationale kampioenschappen voor junioren, vrouwen en mannen.

Bij de mannen wordt nog onderscheid gemaakt tussen NK voor tweede- en eersteklassers (respectievelijk tot 400 en meer dan 400 wedstrijdpunten) en senioren en masters (veteranen).

De subjunioren-categorie gaat van 14 t/m 18 jaar. De junioren-categorie gaat van 19 tot 23 jaar.

De masters-categorie I voor dames gaat van 40 t/m 49 jaar en masters-categorie II is voor dames van 50 jaar en ouder. De masters-categorie I voor heren gaat van 40 t/m 49 jaar, de masters-categorie II voor heren gaat van 50 t/m 59 jaar en de masters-categorie III is voor heren van 60 jaar en ouder.

Buiten enkele regionale wedstrijden zijn er ten slotte nog de nationale clubkampioenschappen in het bankdrukken en powerliften.